TIllbaka till startsidan
 
Vad gör en tandhygienist?
Behandlingsmetoder
Tandvårdsrädsla/smärta/stress
Tandblekning/smycken/piercing
Dålig andedräkt/muntorrhet
Karies
Tandlossning/tandköttsinflamation
Rökning/snus
Egenvård/profylax
Tandvårdscheck (F-kassa)
Prislista
Studenter
Just nu
Fråga oss
Kontakta oss/hitta oss
 
Behandlingsmetoder
 
Vi använder, förutom spegel och sond, andra hjälpmedel att göra dina tänder rena.

Plaquepolering för att avlägsna mjuka bakteriebeläggningar
Då använder vi en mjuk gummikopp och polerar tandytorna med en specialtandkräm som har grövre slipkorn än vanlig tandkräm. Du känner verkligen att tänderna är glatta efteråt.

 

Plaquepolering

 
AirFlow – ”saltbläster” på missfärgningar
Om bakterierna sitter hårdare och du har missfärgningar av t.ex. mycket te-drickande, då använder vi en bläster. Vatten och pulver blandas och rengör tandytorna med hjälp av lufttryck. Fungerar även mycket bra på rökbeläggningar.

AirFlow
 
 
Siro-laser
SIRO-laser

Siro-laser
SIRO-laser, en mjuklaser
 
Perio+
Perio+ är en gel som vi
lägger i tandköttsfickan
 

Två sätt att ta bort tandsten

Handinstrument

Att med olika ”krokar” för hand ta bort tandsten känner de flesta till. Då tandsten kan sitta mycket hårt kan Du uppleva att det gör ont.

Ultraljud
PerioScan – en spännande nyhet!
Metoden att använda ultraljud att ta bort tandsten har funnits länge men PerioScan har nytt sätt att arbeta. På samma sätt som tidigare ultraljudsapparater vibrerar PerioScan-spetsen bort tandsten och missfärgningar –men inte innan man säkert vet att det sitter tandsten vid tandköttskanten eller nere i tandköttsfickan.

PerioScan arbetar i två steg:
Först går vi med spetsen försiktigt runt tanden. Om det inte finns någon tandsten lyser en grön lampa på handtaget. Finns det tandsten så ändras färgen till blått. Då startar vi ultraljudet och vibrerar bort tandstenen. Sedan går vi tillbaka och kontrollerar att det är fritt från tandsten – då lyser lampan grön igen. Detta sätt att arbeta gör att man vet var det sitter tandsten och att man kan kontrollera att den är borta.

Perio+
Perio+ är en gel som vi lägger i tandköttsfickan.
Den är bakteriehämmande och underlättar borttagande av bakterier och tandsten.
Perio+ lämnar frisk vävnad intakt.

 
 

Nyhet nummer två hos oss!
SIRO Laser – en mjuklaser för slemhinna och tandkött.
Att ”borra” med laser på tänder där det finns karies känner många till. Det kan en tandläkare göra. Att använda laser för att få en inflammation att läka ut snabbare är relativt nytt. Vi är utbildade på SIRO Laser och har denna på vår klinik.

Efter ultraljudsbehandlingen med PerioScan använder vi SIRO Laser runt tanden och ner i ev. tandköttsfickor. Om en patient har mycket tandsten eller djupa tandköttsfickor så lindras efterbesvär och utläkningen påskyndas.

Även början till aphte och herpesblåsor i och runt munnen kan lindras med SIRO Laser.