TIllbaka till startsidan
 
Vad gör en tandhygienist?
Behandlingsmetoder
Tandvårdsrädsla/smärta/stress
Tandblekning/smycken/piercing
Dålig andedräkt/muntorrhet
Karies
Tandlossning/tandköttsinflamation
Rökning/snus
Egenvård/profylax
Tandvårdscheck (F-kassa)
Prislista
Studenter
Just nu
Fråga oss
Kontakta oss/hitta oss
 
Rökning/snus
 

Rökare riskerar inte bara att få lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar. Tandlossning drabbar oftare rökare och deras tandvård är också dyrare än ickerökares.

Vad beror det på?
Nikotinet gör att blodkärlen drar ihop sig och då kan mindre blod passera i vävnaderna. I röken finns även koloxid. När detta tas upp av blodet minskar dess syrehalt. Alla kroppens celler behöver syre för att fungera tillfredsställande.

Rökning/snus

Rökningen förändrar immunförsvaret så att man får mindre motståndskraft mot infektioner.

Dessa faktorer gör att risken att få tandlossning ökar för den som röker. Tandlossningssjukdomen blir i regel också svårare. Enligt specialister är de patienter som har en svårbehandlad tandlossningssjukdom nästan alltid rökare.
Det tråkiga är att den dåliga blodförsörjningen invaggar patienten i falsk säkerhet.
Tandköttet ser ju blekt och friskt ut, fast det inte alls är det. Den som slutar röka kan tro att tandköttet blir sämre. När mer blod strömmar genom tandköttet blöder det lättare vid tandborstning. Så fort tandköttet börjar bli friskare försvinner dock dessa besvär. Tandvården för en rökare kostar ofta betydligt mer än för icke-rökaren. I genomsnitt 40% mer!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rökare har ofta mer eller mindre skadat käkben runt sina tänder. Tänderna förlorar fästet i käken när fickorna blir djupare och djupare. Denna sjukdom pågår under många år och kommer inte lika plötsligt som tandvärk.
När man märker att en tand är rörlig då har tandlossningen (parodontiten) gått långt och då är prognosen dålig för den tanden. Forskning har på senare år visat att bakterier från tandlossning runt tänderna kan skada hjärtat, då bakterierna kommer in i blodbanorna och når hjärtat.

 
 
Snus

Fint som snus?
Svenskar snusar mest i hela världen. Närmare 7 kilo snus/person och år.
Du som har försökt sluta vet att det är svårt. Den främsta orsaken är att snus innehåller nikotin, ett av världens mest beroendeframkallande ämnen.
En annan orsak är samhällets positiva syn på snusning jämfört med rökning. Företag bommar igen sina rökrum och rökförbud råder på restauranger och krogar.
En tredje orsak är vanans makt. Som snusare kan man ha en prilla under läppen från morgon till kväll. Till och med när man sover!

Tobaksfritt snus kan ge karies
På flera håll i Sverige har patienter fått kariesskador på sina tänder som kan kopplas till användandet av tobaks- och nikotinfritt snus. Bl.a. hade en man under ett år lagt in sju till tio prillor om dagen av ett majsbaserat, tobaksfritt portionssnus och fått stora kariesangrepp. Majsfibrerna bryts ner till socker och bakterierna i munnen omvandlar kolhydraterna till syra. Örtsnus innehåller mynta, kryddor samt små mängder smakarom. D.v.s. ingen majsstärkelse som kan brytas ner till socker.