TIllbaka till startsidan
 
Vad gör en tandhygienist?
Behandlingsmetoder
Tandvårdsrädsla/smärta/stress
Tandblekning/smycken/piercing
Dålig andedräkt/muntorrhet
Karies
Tandlossning/tandköttsinflamation
Rökning/snus
Egenvård/profylax
Tandvårdscheck (F-kassa)
Prislista
Studenter
Just nu
Fråga oss
Kontakta oss/hitta oss
 
Vad gör en tandhygienist?
 
En hälsodeklaration
Vid första besöket vill vi att du fyller i en hälsodeklaration. Detta för att få en uppfattning om hur du mår och få information om vilka mediciner du eventuellt tar. Många mediciner påverkar saliven och kan ge muntorrhet. Detta leder till ökad risk för hål i tänderna.

Risk för hål i tänderna

Ökad risk för hål i tänderna
 
Röntgen – varför då?
Vi tar röntgenbilder för att se ev. karies, om det sitter tandsten samt hur käkbenet runt tänderna ser ut. Vi har även en intraoral kamera, en ”digital kamera”, med vilken vi kan ta vanliga foton av tänder och missfärgningar m.m.
Röntgen
 
 
 
Spegel och sond
Spegel och sond
 
PerioScan
Nyheten PerioScan ultraljud
 
Goda råd
Vi ger dig goda råd
 
Flour
Fluor
 
Snus etsar
Snus etsar
 
 

Sond och spegel – vad ser vi?
Därefter undersöker vi och mäter dina tandköttsfickor för att se hur djupa de är. Vi tittar också på hur tandköttet ser ut – om det blöder, är rött eller svullet. Plaque och bakteriebeläggningar måste bort. Vi tar bort eventuell tandsten samt putsar och polerar dina tänder och fyllningar. Om tandsten inte tas bort kan den på lång sikt orsaka tandlossning. När alla tänder är rengjorda, poleras de så att de känns blanka och glatta. Bakterier har då också svårare att få fäste och det är lättare att hålla rent.

Tandstenen kan tas bort med hjälp av två metoder
Den ena är att använda handinstrument, små ”krokar” i olika storlekar som når ner i tandkötts-fickor samt längs tandköttskanten.

Den andra är ultraljud, med vilken beläggningar och tandsten vibreras bort. Vi använder båda metoderna och har nyheten PerioScan ultraljud.
Den arbetar så att man först går ned med spetsen runt tanden. Spetsen känner av var det sitter tandsten – då tänds en lampa på handtaget. Först då trycker man igång ultraljudet och avlägsnar tandstenen. Denna metod gör att det blir skonsammare för dig, ultraljudet arbetar bara där det sitter tandsten och tandköttet blir mindre irriterat efteråt.

 
 
Smärtlindring
Om du tycker behandlingen är obehaglig, kan du få smärtlindring. Vi använder Oraqix bedövningsgel som läggs längs tandköttskanten eller ner i ev. tandköttsfickor med en trubbig kanyl. (Se mera info. under smärta på startsidan). Effekt efter 20 – 30 sekunder och bedövningskänslan är borta efter ca 30 minuter. Är du mycket smärtkänslig kan vi använda ”vanlig” lokalbedövning.
 
 
Ger goda råd
Vi frågar hur och med vad du gör rent dina tänder när vi träffas första gången. Efter undersökningen kan vi ge dig råd om hur du på bästa sätt ska kunna behålla ett friskt tandkött, t.ex. genom att använda borste, tråd, stickor och/eller mellanrumsborstar.
 
 
Fluor
Fluor är ett grundämne som finns naturligt i vattnet, där berggrunden innehåller fluor. Fluor fäster ihop med kalk i emalj och på rotyta och gör den hårdare o glattare. Använder man fluortandkräm dagligen och ”silar” skummet mellan tänderna får man ett bra grundskydd.
Har man lätt för att få ny karies eller om man har lite saliv så är extra fluor att rekommendera.
Det finns som lösning, tabletter och tuggummi. Det går att köpa på Apoteket utan recept men om vi skriver ut recept kan du få det inom högkostnadsskyddet på medicin.
 
 
Kost / socker / antal intag per dag
Bakterierna i munnen använder kolhydrater (socker) som föda. Avfallsprodukten blir syra som fräter på emalj och rotyta. Trots att tandens emalj är hårdare än benet i skelettet kan emaljen brytas ner och det blir ett kariesangrepp. Antalet syraattacker per dag bör inte vara fler än 5-6 stycken. Om emaljen får vila mellan intagen och tänderna blir noggrant rengjorda varje dag så minskar risken för karies.

Då kroppen (främst hjärnan) behöver kolhydrater, får man försöka äta ”bra” kolhydrater t.ex. fruktsocker från frukt och mjölksocker från mjölkprodukter. Rörsocker (strösocker) kan bakterierna snabbt och direkt bryta ner och den kolhydraten ger inget annat än syrafrätning.
Observera att vatten och kaffe/te – helt släta koppar (inget socker, mjölk, honung) ger ingen syrafrätning då det inte innehåller några kolhydrater.
Drick vatten om du är törstig!
Vi frågar Dig och informerar om detta då det är en viktig pusselbit till att få behålla sina tänder.
Antal intag per dag
 
 
 
 
 

Cigaretter/snus
Allt nikotin skadar tänder och tandkött i någon form. Rökare får sämre blodgenom-strömning i de små blodkärlen i tandköttet. En tandköttsinflammation läker sämre och den döljs av att tandköttet är blekt, stramt och inte blöder. Tandköttsfickorna som i friskt tillstånd är 2-3 mm blir djupare och käkbenet bryts sakta ner. En tandlossning är på gång.
Snus etsar, då nikotinet direkt går in genom slemhinnan. Tandköttet drar sig tillbaka och rotytan kommer fram. Emalj och rotyta missfärgas och även om man slutar snusa så växer inte tandköttet tillbaka igen.

 
   

Viktigt med återbesök!
Gör det till en god vana att gå till tandhygienist en eller två gånger om året. Då får du din munhälsa regelbundet kontrollerad och dina tänder blir rengjorda. Sköter du dina tänder noga, har du möjlighet att behålla en god munhälsa livet ut.
Vi vill arbeta med FRISKTANDVÅRD och hjälpa dig med detta.